Vossenlintworm
Kunt u zich vaccineren tegen vossenlintworm?
Nee, er bestaat helaas geen vaccinatie tegen vossenlintworm
Wat is vossenlintworm precies?
Vossenlintworm is een ziekte die bij mensen in zeldzame gevallen ernstige schade kan veroorzaken aan één of meerdere organen. De vos is drager van deze parasiet, maar heel incidenteel kan de hond of kat drager zijn. Bij mensen ontwikkelt zich net als bij besmette knaagdieren een blaasworm. Meestal bevindt de blaasworm zich in de lever, maar soms ook elders in het lichaam. Het probleem is dat de blaasworm rustig blijft doorgroeien in het aangetaste orgaan. Pas na een lange periode (± 10 jaar) treden symptomen van vossenlintworm op.
In welke gebieden komt er vossenlintworm voor?
Vossenlintworm komt voor in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België, Luxemburg, het oosten van Frankrijk en Oost-Europa. In het Duitstalige gebied wordt u vaak gewaarschuwd met bordjes in bosrijke gebieden.
Hoe kunt u vossenlintworm oplopen?
U kunt vossenlintworm oplopen doordat u in aanraking komt met eieren van de lintworm. Dit is echter incidenteel. Mogelijkheden om besmet te raken met vossenlintworm:
- direct contact met de vacht of uitwerpselen van geïnfecteerde eindgastheren (vossen, honden, katten)
- het eten van ongewassen wilde bosvruchten (bramen, frambozen, bosbessen), zelf geplukte paddenstoelen
- valfruit en groenten die besmet zijn met lintwormeitjes
- opname van eitjes via gronddeeltjes
Wat voor symptomen brengt vossenlintworm met zich mee ?
Na besmetting met vossenlintworm raakt bij mensen meestal de lever geïnfecteerd. Het duurt vele jaren voordat de symptomen optreden. Deze symptomen van vossenlintworm zijn weinig specifiek en kunnen bestaan uit buikpijn, kortademigheid en/of geelzucht. De ziekte kan uiteindelijk ernstige gevolgen hebben en zelfs tot de dood leiden.
Wat kunt u doen om vossenlintworm te voorkomen?
U kunt besmetting met vossenlintworm op de voorkomen door goed op uw hygiëne te letten en niet in aanraking te komen met besmette dieren.