Tetanus
Kunt u zich vaccineren tegen tetanus?
Ja, er is een combinatie vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Dit is de DTP vaccinatie. Mensen die na 1950 geboren zijn, hebben deze vaccinatie waarschijnlijk al als kind gekregen, de DTP-combinatie. Wanneer het langer dan 10 jaar geleden is dat u een DTP-vaccinatie hebt gekregen, is er voor sommige reisbestemmingen een herhalingsprik nodig.
Wat is tetanus precies?
Tetanus, vroeger kaakklem genoemd i.v.m. de spastische reactie van de kaakspieren, is een infectie die ontstaat door een bacterie uit straatvuil en aarde. Wanneer de bacterie in een open wond komt, kan deze zich zo in het lichaam gaan vermenigvuldigen en de bacterie maakt een zeer giftige stof aan. De tijd tussen vervuiling van een wond en de eerste symptomen is meestal minder dan twee weken, maar kan variëren van twee dagen tot enkele maanden. Over het algemeen betekent het wel dat hoe korter de tijd is tussen de besmetting en de eerste symptomen, des te ernstiger het verloop van de ziekte is.
In welke gebieden komt er tetanus voor?
Tetanus komt overal ter wereld voor.
Hoe kunt u tetanus oplopen?
U kunt met tetanus besmet worden als straatvuil, aarde, mest of stof in een open wond komt. U kunt in een roestige spijker trappen of een vuil stuk glas of een brandwond oplopen in een gebied met slechte hygiëne.
Wat voor symptomen brengt tetanus met zich mee?
De eerste symptomen van tetanus zijn hoofdpijn en spasmen van de kaakspieren. Wanneer het gif zich door het hele lichaam verspreidt, zullen ook andere spiergroepen erdoor getroffen worden, zoals de spieren van de nek, armen, benen en maag. Als ook de ademhalingsspieren aangetast raken, dan is er kans op overlijden.
Wat kunt u doen om tetanus te voorkomen?
Dankzij de herhaling van de DTP vaccinatie bent u in één keer beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Verder is een goede wondverzorging van groot belang, maak wonden bij voorkeur schoon met een desinfectiemiddel.