Hepatitis B
Kunt u zich vaccineren tegen hepatitis B?
Ja, we bieden een vaccinatie tegen hepatitis B.
De vaccinatie bestaat uit 2 injecties bij kinderen tot 16 jaar en 3 injecties bij volwassenen. Deze injecties worden verspreid over een half jaar. Een maand na de volledige vaccinatie is een bloedonderzoek nodig om het bloed op antistoffen te controleren. De bescherming is vermoedelijk levenslang maar zeker 25 jaar niet noodzakelijk.
Wat is hepatitis B precies?
Hepatitis B is een ernstige leveraandoening die lijkt op hepatitis A, maar de symptomen zijn wat zwaarder. De ziekte openbaart zich twee tot zes maanden na besmetting. Meestal gaat de ziekte vanzelf over, maar soms kan er een chronische vorm ontstaan. Ook nadat de drager ervan genezen is, kan hij nog andere mensen besmetten.
In welke gebieden komt er hepatitis B voor?
De ziekte komt veel voor in Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika.
Hoe kunt u hepatitis B oplopen?
Besmetting van hepatitis B gebeurt via speeksel, bloed of bloedproducten. Het gaat vaak om medische ingrepen waarbij niet-steriel instrumentarium gebruikt is en door seksueel verkeer. Deze vorm kan ook overgedragen worden van een moeder op haar ongeboren kind. Mensen die in de gezondheidszorg werken en met bloed in aanraking komen, kunnen zich laten vaccineren tegen hepatitus B.
Wat voor symptomen brengt hepatitis B met zich mee?
De symptomen van hepatitis B:
– Verminderde eetlust
– Vermoeidheid
– Misselijkheid/overgeven
– Maagpijn
– Gewrichtspijn
– Huiduitslag
– Donker geleurde urine
– Gelige verkleuring van ogen en huid (geelzucht)
Verder kunnen er complicaties optreden zoals levercirrose en carcinoom.
Wat kunt u doen om hepatitis B te voorkomen?
Vaccinatie tegen hepatitis B is aan te bevelen als u naar risicogebieden reist of als u werkzaam bent in omstandigheden waarbij u veel met bloed in aanraking komt. Goede hygiëne en beschermende maatregelen bij seksuele activiteit zijn erg belangrijk.