Buiktyfus
Kunt u zich vaccineren tegen buiktyfus?
Ja, er is een vaccinatie tegen buiktyfus. Gedurende drie jaar na de vaccinatie bent u beschermd tegen darminfectie met salmonellabacteriën. Vanaf veertien dagen na de vaccinatie is de bescherming van kracht. U moet er rekening mee houden dat het tyfusvaccin een beschermingsgraad van 50 tot 70 procent heeft. In uitzonderingsgevallen wordt gekozen voor capsules in plaats van injecties, maar de bescherming van een serie van drie capsules is ongeveer één jaar.
Wat is buiktyfus precies?
Buiktyfus is een heftige darminfectie die veroorzaakt wordt door de salmonellabacterie. De bacterie komt vooral voor in zeer warme landen waarin er een slechte hygiëne is.
In welke gebieden komt er buiktyfus voor?
Buiktyfus komt vooral veel voor in tropische landen waar de hygiëne een stuk slechter is dan in Westerse landen; er is geen goede controle op voedsel en drinkwater, zodat de besmettingskans groot is. Risicogebieden zijn: Afrika, Midden- en Zuid- Amerika en Azië.
Hoe kunt u buiktyfus oplopen?
Buiktyfus krijgt u door het eten of drinken van voedsel of drinkwater dat besmet is met de salmonellabacterie. Deze bacterie kan ook voorkomen in niet goed doorbakken vlees, halfgare kip, eieren, ongekookte melk, of bedorven voedsel.
Wat voor symptomen brengt buiktyfus met zich mee?
Eén tot drie weken na de besmetting kunnen de volgende symptomen van buiktyfus optreden:: koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Soms kunt u last hebben van verstopping, maar vaak is bloederige diarree één van de symptomen. Bij ernstige symptomen zoals stoornissen in het bewustzijn is een ziekenhuisopname onvermijdelijk.
Wat kunt u doen om buiktyfus te voorkomen?
Met een vaccinatie tegen buiktyfus bent voor 50 tot 70 procent beschermd. In uitzonderingsgevallen worden capsules toegediend in plaats van injecties. Het is nodig dat u in risicogebieden extra goed de hygiëne in acht neemt en goed oplet op wat u eet en drinkt.